Inhoudsopgave
Als de werkbijen 12 tot 18 dagen oud zijn, gaan ze was ‘zweten’. Op hun buik bevinden zich waskliertjes waaruit kleine druppeltjes spierwitte was komen. Deze was bewerken ze met hun kaken en maken zo bijenraat aan. Bijenraat vormt het skelet van een bijennest. Het bestaat uit een groot aantal cellen waarin de koningin haar eitjes legt en waarin de nectar en het stuifmeel wordt opgeslagen. Met wiskundige precisie bouwen de werksters een ijzersterk maar vederlicht huis.
Kettingen van bijen
Soms is het goed zichtbaar als ze aan het werk zijn. Met name als er net een nieuwe zwerm in een nog lege bijenkast zit, zie je kettingen van bijen. Ze hebben dan hun pootjes in elkaar geklemd en kunnen zo op iedere plek waar dat nodig is hun cellen bouwen.
Het belang van bijenwas
De zeshoekige vorm van de cellen is de vorm die de minste was gebruikt maar toch stabiel is. Was is voor de bijen “duur”: de productie van één kilo was kost vier tot zes kilo honing. Dat is ook de reden waarom de conventionele imker voorgevormde wasplaten in zijn bijenkast doet; gunstig voor de honingproductie. Nadeel is wel dat er giftige stoffen in deze raat kunnen zitten, bovendien is het voor de bijen lastiger om de grootte van de cellen aan te passen. Cellen voor darren (mannetjesbijen) zijn altijd iets groter dan cellen voor werksters.
Raten zijn essentieel voor het overleven van een bijenvolk. Een bijenraat moet trillingen overbrengen waarmee ze communiceren (de bijendans en de kwispeldans), goed isoleren en het vocht buiten houden. De eitjes moeten gezonde bijtjes worden en de honing mag niet bederven!
En wat doen wij met bijenwas?
De imker gebruikt bijenwas om er kaarsen van te maken of boenwas. Bijenwas wordt ook gebruikt om drop glanzend te maken en zo zijn er nog wel meer toepassingen. Om de was uit de raat schoon te maken, wordt het in kokend water gedaan. Nadat het gestold is, is al het vuil naar beneden gezakt en kun je het er makkelijk van af schrapen.
Zelf waskaarsen maken?
Heb je een keer zin om waskaarsen te maken, stuur dan vóór zaterdag 19 november een mailtje naar info@biobijen.nl. We kunnen dan op een zondagochtend in de tweede helft van november of eerste helft van december aan de slag. Handig als je aangeeft welke zondagochtend je niet kan. Kosten 5 euro.
Hallo,
Geef je nog workshops kaarsen maken?
groet femke maas
Beste Femke
In oktober, november en december is het waskaarsentijd.
Hoop dat je dan tijd hebt.
Met groet,
Albert