Bijengezoem in de kerstnacht

Deze keer geen technische wetenswaardigheden over het wel en wee van de bijen. We gaan even terug in de tijd. Terug naar de tijd dat de mensen nog geloofden in zaken waar geen wetenschappelijke verklaring voor was. Dat is nu wel anders, tegenwoordig lijkt de wetenschap een religie geworden. Maar vroeger, toen alles beter was, golden er andere gebruiken.

Oude tijden lijken terug te komen…

Vroeger werden de bijen niet alleen nuttig gevonden, maar er werden ook mystieke krachten aan hen toebedeeld. Ze zouden de boodschappers zijn tussen de mens en een goddelijk wezen. Met name in de Griekse, Romeinse, Egyptische en Keltische mythologie stond de honingbij daarom in een hoog aanzien.

Een oude kerstlegende

Ook in het christelijke geloof speelde de honingbij een belangrijke rol. Het beloofde land bijvoorbeeld was het land van melk en honing. En volgens een oude legende staat in de Kerstnacht precies om 12 uur de tijd stil. Om die tijd worden de bijen wakker en beginnen ze in hun korven te zoemen. Als je met je oor tegen de kast leunt, hoor je ze. En reken maar dat menig imker op die tijd de kou trotseert en even langs zijn bijenstal gaat. De bijen vieren dan de winterwende. De deprimerende, steeds korter wordende dagen zijn voorbij, vanaf dit moment lengen de dagen en hier moet even bij stil worden gestaan.

Romeinen en Germanen

Mensen doen dit ook, eeuwen geleden al zetten de Romeinen en de Germanen op de kortste dag van het jaar een boom die altijd groen bleef in het midden van het dorp neer. Het symbool voor vruchtbaarheid en vernieuwing. Deze werd dan versierd met kaarsjes en appeltjes. En ondanks dat alle wetenschappelijke logica hiervoor ontbreekt, doen wij dat nog steeds. Een paar dagen later schieten we het vuurwerk de lucht in, allemaal ter ere van het nieuwe jaar en de nieuwe lente die er aan zit te komen.

Driekoningen

In de periode tussen Kerst en Driekoningen (6 Januari) heerst er rust in het bijenvolk. Pas na Driekoningen zal de koningin langzaam weer beginnen met eitjes te leggen. Eerst nog maar een paar per dag, maar naargelang de lente dichterbij komt, worden dat er steeds meer. De twaalf nachten tussen Kerst en Driekoningen gebruikt het volk om zich in stilte te bezinnen. De hele natuur heeft dan even een adempauze.

Bij deze wens ik u een prettige Kerst en een aangename adempauze!

Published by admin

Geef een reactie