Inhoudsopgave
Propolis is een kleverig roodgekleurd goedje in de bijenkast. Bijen maken van het van harsachtige substanties die ze op knoppen, bladeren of de schors van verschillende boomsoorten, maar het meest van populieren en berken, verzamelen.
Hars is een vochtige afscheiding wat bomen aanmaken voor jonge knoppen of als hun schors beschadigd raakt. De bomen beschermen zichzelf hiermee tegen bacteriën, virussen en schimmels.
Noodzakelijk voor bijen
Met name in juli, augustus en september verzamelen bijen dit goedje om hun onderkomen tegen allerlei indringers te beschermen, maar ook om gaten en kieren te dichten. Ze bereiden zich hiermee voor op de winter waarin ze lange tijd dicht op elkaar leven en waarin ze de kou zo veel mogelijk buiten willen houden.
Goed voor mensen
Propolis heeft dus een anti-bacteriele werking en dit is ook goed voor mensen. Maar het heeft nog meerdere bewezen voordelen:
- Het stimuleert het afweeersysteem.
- Het bevordert de wondgenezing.
- Het heeft een pijnstillende en krampwerende werking.
- Het bevordert de galafvloed,
- Het verlaagt de bloeddruk.
Propolis heeft een breed spectrum van heilzame eigenschappen en dit maakt dat de moderne medische wetenschap een gereserveerde houding heeft ten opzichte van dit natuurproduct. Ook het feit dat propolis per land of zelfs per streek een andere samenstelling heeft, maakt het voor westerse dokters lastig om propolis op het recept te zetten.
Flavonoïden
Er is al wel veel onderzoek gedaan naar wat er allemaal in propolis zit. Duidelijk is dat het niet exact gelijk is aan de hars die de bomen afscheiden. Maar die hars wordt wel als basismateriaal gebruikt. In de boomsappen zitten vooral flavonoïden. Flavonoïden zijn verantwoordelijk voor de kleur van een groot aantal groenten en fruit en het zijn sterke antioxidanten.
De schrijver van dit stukje neemt regelmatig een paar druppels propolistinctuur. Verlost het hem van al zijn kwalen? Nee, dat niet. Voelt hij zich beter na regelmatige inname? Dat wel zeker! En bij kleine wondjes doet propolis wonderen.
Meer informatie
Wilt u meer weten over dit bijzondere natuurproduct? Raadpleeg dan het boek ‘De geneeskracht van propolis’ van Wiebe Braam (ISBN 978 94 91549 33 5).