De boomkast op Leyduin

De boomkast op moestuin Leyduin – Vogelenzang

Kijk hier is ie dan, de boomkast op Leyduin, een moestuin tussen Heemstede en Vogelenzang. De boomkast is een bijzondere bijenkast die op ongeveer 6 meter hoogte in de kastanjeboom van de moestuin hangt. De kast is gemaakt van 5 cm dik hout. Vrijwilligers van de moestuin hebben geholpen de biobijenkast in de boom te hangen. De boomkast hangt er al twee jaar en is bevestigd met touwen zodat de kastanjeboom er niet onder te lijden heeft.

De kast is gemaakt met behulp van de adviezen van Seeley. Hij heeft onderzoek gedaan naar de optimale afmetingen van een bijenkast door bijenkasten met verschillende formaten te plaatsen en te kijken in welke kast de meeste zwermen gingen zitten.

Het idee is dat een zwerm bijen de kast ontdekt en er in trekt. De imker speelt dus na het bouwen van de boomkast geen enkele rol meer. Het is een experiment om te zien of we de gedomesticeerde honingbijen weer een beetje wilder kunnen maken.

De resultaten zijn bemoedigend. In de eerste twee seizoenen was er al wel belangstelling, maar bleef het bij een beetje rond de kast vliegen. Afgelopen zomer 2021 ging het nog beter, er trok daadwerkelijk een zwerm in en er was continu bijenactiviteit. Geduld loont. We hopen dat het volk sterk genoeg is en dat er voldoende voedselaanbod is, zodat ze een goede voedselvoorraad voor de winter kunnen aanleggen. Als alles goed gaat, zien we in het voorjaar van 2022 weer bijen in en uit de bijenkast vliegen!

Published by admin

Geef een reactie