Honeybee Democracy – Thomas Seeley

Thomas Seeley is de schrijver van het boek Honeybee Democracy. De Amerikaanse professor (Cornell University) heeft zijn leven lang het gedrag van honingbijen bestudeerd.

Honeybee democracy van Thomas Seeley

Zijn onderzoeken geven goed inzicht in gedrag en biologie van de honingbij. Seeley heeft zijn bevindingen op een prettige, leesbare manier weergegeven in een aantal boeken. Met name ‘Honeybee Democracy’ en ‘Follow the Wild Bees’ laten zijn liefde en respect voor de honingbij zien.

Thomas Seeley wordt dan ook wel gezien als de “beschermheilige” van duurzame bijenhouders. Op de website van de national beekeeping trust zie je een aantal praktische tips van de professor.

Op diezelfde website vertelt Seeley dat evolutie door natuurlijke selectie fundamenteel is voor het begrijpen van de biologie van honingbijen. Natuurlijke selectie wordt echter maar zelden gebruikt in de imkerwereld. Volgens Seeley zouden imkers meer naar Darwin moeten luisteren in plaats van naar Langstroth. (Langstroth is een Amerikaanse dominee die in de 19de eeuw zich heeft ingezet voor vermeerdering van honingopbrengsten. Hij heeft een bijenkast met uitneembare ramen uitgevonden en Europese bijen geïmporteerd). Ondanks zijn goede bedoelingen bleek later dat dit de eerste stap was naar industrialisering van de honingbij. Een ontwikkeling die in strijd is met de natuurlijke overlevingsmechanismen van de bij.

Honeybee Democracy is een boek vol inspirerende bijenverhalen.

Published by admin

Geef een reactie