Een zwerm kiest haar eigen weg

Het zwermseizoen is weer begonnen. Vrijdag 6 mei was er een mooie voorzwerm uit de toplattenkast op moestuin Leyduin. Hij hing in de klimop voor de bijenkast op ongeveer een meter hoogte, dus je kon er gemakkelijk bij. Na een beetje schudden viel het grootste deel van de zwerm in de kieps. Alles leek goed te gaan…

Een mooie zwerm op een meter hoogte..

Na een uur wachten even terug gegaan om te kijken of de koningin in de kieps zat. Het zag er goed uit, de meeste bijen zaten binnen en dus de koningin ook. Toch vlogen er nog een aantal bijen in de lucht.

Nog maar even wachten dus….

Dit bleek een vergissing, na opnieuw een uur gewacht te hebben trof ik een lege kieps, de bijen waren gevlogen. Een mooie voorzwerm gemist, heel vervelend!

Maar de teleurstelling maakte al snel plaats voor vreugde. In de kastanjeboom op de tuin hangt namelijk al drie jaar op een hoogte van een meter of zes een zogenaamde boomkast, zie eerder bericht. Deze boomkast is daar geplaatst om de rol van de imker nog kleiner te maken en het natuurlijke proces te stimuleren. En dit is gelukt, er zoemden bijen rond de boomkast. De zwerm had besloten de kieps te verlaten en naar de boomkast te gaan. Eind goed, al goed!

De boomkast, een zelf gekozen huisvesting.

Published by admin

Geef een reactie