Bijenkasten op het MSD terrein

Het Amerikaanse farmaceutische bedrijf MSD heeft besloten een inhaalslag te maken op het gebied van biodiversiteit. Dit resulteerde tot nu toe in het inzaaien van een enorme oppervlakte van hun terrein in het industriegebied Waarderpolder in Haarlem. BioBijen kreeg opdracht om twee bijenkasten te plaatsen op het terrein; op woensdag 25 mei hebben we de kasten neergezet.

Bio en dichterbij de bij

De kasten moesten ‘bio’ zijn en een andere voorwaarde was dat de werknemers van MSD dichter bij de bijen zouden komen.

Basis voor de MSD kasten is de Nederlandse dertien raams natuurbouwkast. Natuurbouw houdt in dat de bijen zelf met hun eigen geproduceerde was raten bouwen. Ze krijgen dus geen voorgevormde wasraten die het voor de imker makkelijk maken om honing te oogsten. We gaan dan ook geen honing oogsten uit de kasten van MSD.

Het luikje aan de voorkant dient om de MSD-werknemers een blik te gunnen in het binnenste van een bijenkast. Ze kunnen dan zien hoe de bijen druk bezig zijn met het bouwen van raten en met het vullen van de raten met nectar en stuifmeel. Als het meezit, zullen ze zelfs een koningin aan het werk zien die eitjes aan het leggen is. Maar dan moet je wel geluk hebben.

De ‘schoorsteen’ dient om de bijen hoog te houden. De bijen kunnen dan niet in direct contact komen met een argeloze geïnteresseerde die het luikje oplicht.

Biobijenkasten op het MSD terrein in de Waarderpolder

In het pinksterweekend is er een zwerm in één van de bijenkasten geplaatst. Het is een zwerm waarvan de koningin nog niet bevrucht is, ze moet dus nog op bruidsvlucht. De werksterbijen moeten ondertussen nieuwe raat gaan bouwen en een voedselvoorraad aanleggen. Het wordt een spannende, drukke periode!

Een mooi initiatief

Omdat het terrein nog maar kort geleden ingezaaid is, ziet het er nu allemaal nog kaal uit. Het gebied zal in de nabije toekomst zeker een groener uiterlijk krijgen. Bij de keuze van het zaad is rekening gehouden met de wensen van allerlei soorten bijen, vlinders en andere insecten. We hopen op veel bloemen waar de bijen stuifmeel en nectar van kunnen halen.

Vervolg van het project is om samen met de IVN de personeelsleden van MSD bij te praten over het wel en wee van het nieuw ingerichte terrein en de bijen.

Een mooi initiatief van MSD dat hopelijk snel navolging krijgt van andere bedrijven in de Waarderpolder!

Published by admin

Geef een reactie