Help de bijen, doe mee!

Om maar even met de deur in huis te vallen: meer dan de helft van de wilde bijen staat op de rode lijst. Van de 359 soorten zijn er 46 soorten helemaal verdwenen, 30 soorten ernstig bedreigd, 42 soorten bedreigd, 38 soorten kwetsbaar en 25 soorten gevoelig (Bron: https://www.bestuivers.nl/rodelijst). Dat is een slechte ontwikkeling. Niet alleen voor de bijen, maar ook voor onszelf. Een afname van de biodiversiteit in zo’n cruciale schakel in de natuur is desastreus.

De rosse metselbij kun je nu nog tegenkomen in je bij-vriendelijke tuin

Maak een bed & breakfast voor bijen

Het mooie is dat we er iets aan kunnen doen. U kunt de bijen helpen door ze voedsel en nestelgelegenheid te bieden. Check in een vorig bericht of op de website van de bijenstichting welke planten goed zijn voor bijen. Een bijenhotel biedt een thuis voor de nakomelingen van wilde bijen die boven de grond hun nest maken. Bijen die ondergronds broeden houden van een strookje zand in de zon. Met een klein beetje werk kunt u al veel doen. Maak van uw tuin een bed & breakfast voor bijen!

Een mooi voorbeeld van een divers voedselaanbod

Eer en roem en prachtige prijzen

De bijenstichting daagt u uit om de schop in uw tuin te zetten en er prachtige bij-vriendelijke planten, struiken of bomen te planten! Diegene met de meest bij-vriendelijke tuin kan een prijs winnen. Eerst op provinciaal niveau en daarna kunnen de provinciale winnaars meedingen met de nationale hoofdprijs. Maar vergeet niet, roem en eer en prachtige prijzen zijn slechts bijzaak, we doen het om de bijen te helpen.

In het echt ziet een pluimvoetbij er nog mooier uit

Het veelal schaarse voedselaanbod op het platteland drijft de bijen naar bebouwde gebieden. Als we op grote schaal voedsel en nestelgelegenheid aanbieden, komen ze naar ons toe. Doe mee en ontdek hoe mooi ze zijn. Klik op onderstaande button voor alle informatie over de Bed & Breakfast challenge

Klik op bovenstaande button

Published by admin

4 comments on “Help de bijen, doe mee!”

 1. Deus sive Natura, God of de natuur volgens Spinoza oftewel, je bent weer uitstekend bezig met je bijenvolken vriend Albert, trots op je.
  Ik ben behoorlijk bang dat de (ultra) rechtse politieke figuren die nu aan het formeren zijn voor een nieuw kabinet andere prioriteiten hebben dan de natuur in het algemeen.
  Mensen als jij zijn daarom van natuurbelang om aandacht te schenken aan schijnbaar nietige
  bijenzaken.
  Graag spoedig weer lekker samen ouwehoeren over dit onderwerp en wie weet wat er nog meer uitkomt.
  Grote groet ook aan Masako 🐝
  Anne

Geef een reactie