Het gezoem van bijen

Er zijn een aantal geluiden die door de mens als prettig en rustgevend worden ervaren. Denk hierbij aan het gespin van katten, regendruppels op het dak, het ruisen van de wind door de bomen, golven die op het strand spoelen etc.. Bijengezoem hoort daar ook bij.

Bijengezoem, anders dan het hoge gezoem van muggen, is goed voor u! Het heeft een kalmerend effect. Als de bijen in rust zijn, produceren ze een aangenaam, rustgevend geluid. U moet het dan natuurlijk wel in een veilige omgeving ervaren.

Wilt u het ook eens horen? Klik dan op onderstaande video.

Het gezoem van bijen

Waarom de imker luistert naar zijn bijenvolk

Bijengezoem vertelt veel over het welbevinden van een bijenvolk. Op windstille, warme dagen in de eerste bloeimaanden hoor je vaak een tevreden laag gezoem. Het is dan niet zo erg om even in de kast te kijken. Als de imker een bijenkast op een verkeerd moment (bijvoorbeeld als het koud is) openmaakt, hoort hij/zij direct een agressief, snerpend gezoem. Je hebt dan de bijen boos gemaakt, want de eitjes en de larven moeten op temperatuur blijven. De boosdoener die de warmtehuishouding verstoort, wordt direct aangevallen. De toon van het gezoem geeft aan dat het menens is.

En bij een moerloos volk (een bijenvolk zonder koningin) klinkt het weer anders. Soms hoor je dit in het vroege voorjaar. Het is een klagend, treurig geluid, de imker weet dan meteen dat het mis is. Zonder koningin is er geen nieuwe aanwas. Omdat bijen maar een korte levensduur hebben, zal het niet lang duren voordat de kast leeg is.

Ook vlak voor het uitzwermen is het geluid wat een bijenvolk produceert anders. Er zijn al imkers die – al dan niet met technische hulpmiddelen – in de zwermperiode naar de bijen luisteren en zo proberen uit te vinden wanneer het volk gaat zwermen.

Het hoe en waarom van het zoemen

Volgens de laatste wetenschappelijke berichten produceren bijen het gezoem door hun vleugelspieren te laten vibreren. Dit gaat dan met een frequentie van ongeveer 250 Hz. Maar je hoort hogere en lagere tonen in het frequentiebereik van ongeveer 100 tot 1000 Hz. Het wordt gebruik om te communiceren. Dit zoemen is trouwens maar één van de manieren om te overleggen. Bijen communiceren ook door te dansen, door op de raat te kloppen of door feromonen af te geven.

Bijengezoem in Slovenië

De achterkant van een bijen-zomerhuisje in Slovenië, met een dertigtal gekleurde bijenkasten.

Slovenië, bijenland bij uitstek, heeft een traditie om naar bijengeluiden te luisteren. In Slovenië worden mensen met stressvolle beroepen zoals brandweerlieden of kinderen die zich maar moeilijk kunnen concentreren in contact gebracht met bijenkasten. Trouwens, ook voor de toerist zijn er mogelijkheden om het helende geluid van de honingbijen te ervaren. Er zijn vakantiehuisjes met een muur van bijenkasten. Je slaapt dan boven de bijen, hoort ze zoemen en ondergaat het magische geluid. En steken is er echt niet bij!

Zoemende biobijen op de televisie

Afgelopen zomer kreeg BioBijen bezoek van het KRO/NCRV-programma ‘Zin in morgen’. Acteur Thomas Cammaert wilde ervaren hoe het voelt om dicht bij de bijen te zijn. Afgelopen 7 oktober is het uitgezonden. Klik op onderstaande link om te zien wat hij er van vond.

https://www.npostart.nl/zin-in-morgen/07-10-2023/KN_1732644

Als u ook wilt weten wat het is om dicht bij bijen te zijn, neem dan contact op. Moet er wel bij vermelden dat de bijen in de wintermaanden in rust zijn en er dan maar weinig gezoem te horen is.

Published by admin

2 comments on “Het gezoem van bijen”

  1. Dat was weer erg leerzaam, Albert! En rustgevend. Mijn moeder vond het ook. We gaan nu even kijken naar de televisieuitzending. Groet, Cora en Arthur

Geef een reactie